Darolutamidi eturauhassyövän hoidossa kun PSA:n kahdentumisaika on lyhyt

Etäpesäkkeettömällä, hormoniresistentillä eturauhassyövällä on suuri riski edetä etäpesäkkeiseksi, jos PSA:n kahdentumisaika on 6 kuukautta tai vähemmän. Tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että darolutamidi on tehokas hoito myös tällaisissa tapauksissa.

Darolutamidi on lääke, jota käytetään tällä hetkellä etäpesäkkeettömän, hormoniresistentin eturauhassyövän hoitoon. Tällaisilla syövillä on suuri riski edetä etäpesäkkeiseksi, jos PSA:n kahdentumisaika on 6 kuukautta tai vähemmän.

PSA:n kahdentumisajalla tarkoitetaan aikaa, jonka kuluessa PSA:n arvo kaksinkertaistuu. Yleisesti voidaan sanoa, että mitä lyhyempi kahdentumisaika on, sitä suurempi on riski syövän uusiutumiselle hoidon jälkeen.

Darolutamidi pidensi molemmissa ryhmissä merkittävästi etäpesäkevapaata elinaikaa lumelääkkeeseen verrattuna.

Tuoreessa tutkimuksessa tutkittiin darolutamidin tehoa ja turvallisuutta eturauhassyövän hoidossa kahdessa ryhmässä:

1. potilailla joilla PSA:n kahdentumisaika oli enintään 6 kuukautta

2. potilailla, joilla kahdentumisaika oli yli kuusi kuukautta, mutta maksimissaan 10 kuukautta.

Darolutamidi todettiin tehokkaaksi ja turvalliseksi molemmissa ryhmissä: lumelääkkeeseen verrattuna se pidensi merkittävästi etäpesäkevapaata elinaikaa, joka oli tutkimuksen ensisijainen päätetapahtuma.

Myös toissijaisten päätetapahtumien (kokonaiselossaoloaika, aika kipujen pahenemiseen, sytostaattilääkityksen aloittamiseen ja oireisten luustotapahtumien ilmaantumiseen) suhteen darolutamidi oli tehokkaampi kuin lumelääke. Edelleen sivuvaikutusten ja elämänlaadun säilymisen suhteen darolutamidi osoittautui turvallisemmaksi.

Vaikka potilasryhmien koot olivat varsin pieniä, tulokset tukevat aikaisempia tuloksia darolutamidin tehosta ja turvallisuudesta.

Mikä on darolutamidi?

Darolutamidi on toisen polven antiandrogeeni, jonka suomalainen lääketehdas Orion kehitti 2000-luvulla. Lääke annostellaan tabletteina (300 mg) suun kautta kaksi kertaa päivässä.

Darolutamidi todettiin faasi-3:n ARAMIS-tutkimuksessa tehokkaaksi ja turvalliseksi etäpesäkkeettömässä, hormoniresistentissä eturauhassyövässä.

Lääkkeen hyväksytty käyttöaihe on tällä hetkellä nimenomaan etäpesäkkeetön, hormoniresistentti eturauhassyöpä.

Toki darolutamidi on todettu tehokkaaksi myös hormoniherkässä, etäpesäkkeisessä eturauhassyövässä, mutta tämä ei ole vielä sen virallinen, hyväksytty käyttöaihe.

5.10.2022

Sakari Rannikko

Kirjoittaja on urologi ja urologian emeritusprofessori

Lisää ajankohtaisia