Scandinavian Prostate Cancer Group

SPCG (Scandinavian Prostate Cancer Group http://spcg.se) on pohjoismainen eturauhassyöpätutkimusryhmä, joka toimii pohjoismaisen urologiyhdistyksen, Scandinavian Association of Urology / Nordisk Urologisk Förening, alaisuudessa.

SPCG perustettiin 1981 ja sen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi professori Per Åge Høisæter. Tällä hetkellä ryhmän puheenjohtajana toimii Klaus Brasso Kööpenhaminasta.

Ensimmäinen projekti, SPCG-1, olivuonna 1984 alkanut estramustiinia ja dietylstilbestrolia koskeva vertaileva tutkimus.

SPCG-tutkimusryhmä on tehnyt ansiokasta tutkimustyötä, josta on osoituksena mm. SPCG-4 tutkimus. Se on toistaiseksi ainoa tutkimus maailmassa, jossa on verrattu eturauhassyövän parantavaksi tarkoitettua hoitoa (tässä tapauksessa leikkaushoitoa) seurantaan ja tarvittaessa annettavaan oireita lievittävään palliatiiviseen hoitoon. Tutkimus on yksi tärkeimpiä kliinisiä urologisia tutkimuksia ja tutkimuksen tulosten perusteella voitiin todeta, että eturauhassyövän leikkaushoito lisäsi potilaiden elinaikaa.

Tällä hetkellä rekrytoidaan potilaita aktiivista seurantaa koskevaan SPCG-17-tutkimukseen (http://spcg.se/trials/spcg-17/).

Lue lisää eturauhassyöpätutkimuksesta

Ajankohtaista