Scandinavian Prostate Cancer Group

SPCG (Scandinavian Prostate Cancer Group http://spcg.se) on pohjoismainen eturauhassyöpätutkimusryhmä, joka toimii pohjoismaisen urologiyhdistyksen, Scandinavian Association of Urology / Nordisk Urologisk Förening, alaisuudessa.

SPCG perustettiin 1981 ja sen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi professori Per Åge Høisæter. Tällä hetkellä ryhmän puheenjohtajana toimii Klaus Brasso Kööpenhaminasta.

Ensimmäinen projekti, SPCG-1, olivuonna 1984 alkanut estramustiinia ja dietylstilbestrolia koskeva vertaileva tutkimus.

SPCG-tutkimusryhmä on tehnyt ansiokasta tutkimustyötä, josta on osoituksena mm. SPCG-4 tutkimus. Se on toistaiseksi ainoa tutkimus maailmassa, jossa on verrattu eturauhassyövän parantavaksi tarkoitettua hoitoa (tässä tapauksessa leikkaushoitoa) seurantaan ja tarvittaessa annettavaan oireita lievittävään palliatiiviseen hoitoon. Tutkimus on yksi tärkeimpiä kliinisiä urologisia tutkimuksia ja tutkimuksen tulosten perusteella voitiin todeta, että eturauhassyövän leikkaushoito lisäsi potilaiden elinaikaa.

Tällä hetkellä rekrytoidaan potilaita aktiivista seurantaa koskevaan SPCG-17-tutkimukseen (http://spcg.se/trials/spcg-17/).

Mikä on PSA?

PSA on eturauhassyövän diagnostiikassa ja seurannassa käytettävä merkkiaine. Nykyään eturauhassyöpäepäily herää useimmiten koholla olevan PSA-arvon takia, ei oireiden. Vähäisistäkin virtsaamisoireista kärsiville yli 50-vuotiaille miehille on tehtävä PSA-määritys ja muut asianmukaiset tutkimukset mahdollisen eturauhassyövän toteamiseksi.

Lue lisää
mies-ja-tabletti

Miten eturauhassyöpä oireilee?

Paikallinen ja parannettavissa oleva eturauhassyöpä ei juurikaan oireile, vaan oireet johtuvat samanaikaisesti esiintyvästä eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta. Eturauhassyövän edetessä tauti voi aiheuttaa paikallisia oireita, jotka ovat samanlaisia kuin hyvänlaatuisessa liikakasvussa, mm. virtsavaivat.

Lue lisää
vanha-pariskunta-pieni

Periytyykö eturauhassyöpä?

Pohjoismaiseen kaksosaineistoon perustuvan tutkimuksen perusteella eturauhassyövän kehittymisessä perimällä on suurin merkitys tutkituista syövistä. Jos miehen isällä tai veljellä on todettu eturauhassyöpä, hänen riskinsä sairastua on kaksinkertainen verrattuna miehiin, joiden suvussa eturauhassyöpää ei ole esiintynyt.

Lue lisää
isä-ja-poika