Mikä on eturauhanen?

Eturauhanen (lat. prostata, eng. prostate) on pieni lantion pohjassa sijaitseva ns. sisäinen sukupuolielin, jonka kehitys ja toiminta ovat mieshormoneista eli androgeeneista riippuvaista.

Nuorella aikuisella miehellä eturauhanen on noin saksanpähkinän kokoinen. Iän myötä eturauhanen kasvaa suurimmalla osalla miehistä toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Eturauhasen tehtävä on tuottaa siemennestettä.

Eturauhanen sijaitsee virtsarakon alapuolella ympäröiden virtsaputken alkuosaa. Muodoltaan saksanpähkinää muistuttava eturauhanen lepää kärjellään lantionpohjan lihasten päällä.

Lue lisää

Eturauhasen kolme tärkeintä sairautta ovat eturauhasen tulehdus, eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ja eturauhassyöpä.

Lue lisää

Mikä on PSA?

PSA on eturauhassyövän diagnostiikassa ja seurannassa käytettävä merkkiaine. Nykyään eturauhassyöpäepäily herää useimmiten koholla olevan PSA-arvon takia, ei oireiden. Vähäisistäkin virtsaamisoireista kärsiville yli 50-vuotiaille miehille on tehtävä PSA-määritys ja muut asianmukaiset tutkimukset mahdollisen eturauhassyövän toteamiseksi.

Lue lisää
mies-ja-tabletti

Miten eturauhassyöpä oireilee?

Paikallinen ja parannettavissa oleva eturauhassyöpä ei juurikaan oireile, vaan oireet johtuvat samanaikaisesti esiintyvästä eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta. Eturauhassyövän edetessä tauti voi aiheuttaa paikallisia oireita, jotka ovat samanlaisia kuin hyvänlaatuisessa liikakasvussa, mm. virtsavaivat.

Lue lisää
vanha-pariskunta-pieni

Periytyykö eturauhassyöpä?

Pohjoismaiseen kaksosaineistoon perustuvan tutkimuksen perusteella eturauhassyövän kehittymisessä perimällä on suurin merkitys tutkituista syövistä. Jos miehen isällä tai veljellä on todettu eturauhassyöpä, hänen riskinsä sairastua on kaksinkertainen verrattuna miehiin, joiden suvussa eturauhassyöpää ei ole esiintynyt.

Lue lisää
isä-ja-poika