Eturauhassyövän tutkimus

Eturauhassyöpätutkimusta on Suomessakin tehty varsin vilkkaasti jo vuosikymmenien ajan eri yliopistosairaaloiden piirissä. Sekä kansallinen (Finnprostata) että yhteispohjoismainen (SPCG) yhteistyö jatkuvat vilkkaina, mutta myös kansainvälisissä tutkimushankkeissa on suomalaisia tutkijoita ja sairaaloita enenevästi mukana.

Tutkimustyön määrästä ja vilkkaudesta kertoo oheinen luettelo:

Suomalaisissa yliopistoissa tarkastetut eturauhassyöpää käsittelevät väitöskirjat.

Tutustu EUPATI:n (European Patients’ Academy on Therapeutic Innovation) kliinisen tutkimuksen englanti-suomi -sanastoon täällä.

Mikä on PSA?

PSA on eturauhassyövän diagnostiikassa ja seurannassa käytettävä merkkiaine. Nykyään eturauhassyöpäepäily herää useimmiten koholla olevan PSA-arvon takia, ei oireiden. Vähäisistäkin virtsaamisoireista kärsiville yli 50-vuotiaille miehille on tehtävä PSA-määritys ja muut asianmukaiset tutkimukset mahdollisen eturauhassyövän toteamiseksi.

Lue lisää
mies-ja-tabletti

Miten eturauhassyöpä oireilee?

Paikallinen ja parannettavissa oleva eturauhassyöpä ei juurikaan oireile, vaan oireet johtuvat samanaikaisesti esiintyvästä eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta. Eturauhassyövän edetessä tauti voi aiheuttaa paikallisia oireita, jotka ovat samanlaisia kuin hyvänlaatuisessa liikakasvussa, mm. virtsavaivat.

Lue lisää
vanha-pariskunta-pieni

Periytyykö eturauhassyöpä?

Pohjoismaiseen kaksosaineistoon perustuvan tutkimuksen perusteella eturauhassyövän kehittymisessä perimällä on suurin merkitys tutkituista syövistä. Jos miehen isällä tai veljellä on todettu eturauhassyöpä, hänen riskinsä sairastua on kaksinkertainen verrattuna miehiin, joiden suvussa eturauhassyöpää ei ole esiintynyt.

Lue lisää
isä-ja-poika