KELAN laskelmien mukaan eturauhassyöpälääkkeellä miljoonien säästöpotentiaali

Uuden lääkkeen patenttisuoja kestää 20 vuotta, mutta osa suoja-ajasta kuluu jo ennen kuin lääke saa myyntiluvan. Euroopan lääkeviranomaisen myöntäessä uudelle lääkkeelle myyntiluvan, valmisteella on tavallisesti yksinmyyntioikeus vähintään 10 vuoden ajan.

Abirateroni on lisämunuaisen kuorikerroksen steroidogeneesin inhibiittori, joka estää CYP17A1-hydroksylaasientsyymin toimintaa vähentäen gonadokortikoidien (testosteronin esiasteiden) eritystä ja näin heikentää testosteronivaikutusta eturauhasessa. Abirateroni on suun kautta, yhdessä prednisonin tai prednisolonin kanssa otettava lääke, joka hyväksyttiin käytettäväksi kastraatioresistentin levinneen eturauhassyövän hoitoon Euroopan alueella vuodesta 2012 alkaen. Zytiga-nimellä se tuli Suomessa 1.10.2014 alkaen rajoitetusti erityiskorvattavaksi.

Tällä hetkellä abirateronin käyttöindikaatiot ovat:
– Äskettäin diagnosoidun korkean riskin etäpesäkkeisen hormonisensitiivisen eturauhassyövän hoito potilailla yhdistelmänä̈ androgeenideprivaatiohoidon kanssa.
– Etäpesäkkeisen kastraatioresistentin eturauhassyövän hoito potilailla, joiden tauti on oireeton tai oireet ovat lieviä androgeenideprivaatiohoidon epäonnistuttua, ja joille solunsalpaajahoito ei ole vielä̈ kliinisesti aiheellista.
– Etäpesäkkeisen kastraatioresistentin eturauhassyövän hoito potilailla, joiden tauti on edennyt dosetakseliin pohjautuvan solunsalpaajahoidon aikana tai sen jälkeen.

Abirateronin (ZytigaÒ) patenttisuoja umpeutui ja se siirtyi viitehintajärjestelmään lokakuussa 2022, jolloin sen viitehinta oli 206 euroa. Ennen tätä alkuperäisvalmiste Zytigan kuukauden hoidon hinta oli 3 388 euroa. Vuoden 2023 alussa viitehinta putosi 98 euroon.

Osa korvattavista vaihtokelpoisista lääkkeistä kuuluu viitehintajärjestelmään. Viitehintajärjestelmään kuuluva lääke voidaan vaihtaa vastaavaan valmisteeseen apteekissa. Viitehinta on lääkkeelle määritelty ylin hinta, josta korvaus voidaan maksaa.

Jos potilaan ostaman lääkkeen hinta on viitehintaa kalliimpi, joutuu hän maksamaan omavastuun lisäksi viitehinnan ylittävän osuuden. Tämä osuus ei kerrytä lääkkeiden alkuomavastuuta eikä vuosiomavastuuta (lääkekattoa).

Yhden kuukauden hoitoon tarkoitetun Zytiga-pakkauksen hinta on nyt siis 3 290 euroa edullisempi kuin alkuperäisvalmisteen hinta ennen viitehintajärjestelmään siirtymistä.

Vuonna 2021 abirateronin lääkekustannukset olivat 17,4 miljoonaa euroa ja vuonna 2022 ne olivat 14,2 miljoonaa euroa. Olettaen, että kaikki vuonna 2021 myyty abirateroni on alkuperäisvalmisteen myyntiä ja hintakilpailu jatkuu entisellä tasolla, abirateronin säästöpotentiaali olisi jopa 16 miljoonaa euroa vuodessa.

Maaliskuun 2023 alussa enintään viitehinnan maksavia abirateronivalmisteita oli markkinoilla seitsemän ja yli viitehinnan maksavia oli kaksi, joista toinen on alkuperäisvalmiste Zytiga.

Lue lisää KELAn sivuilta

Lisää ajankohtaisia

Anna Kuisma väitteli kliinisestä syöpätautiopista Turun yliopistossa 27.1.2023.

Puheen aiheena oli eturauhassyövän kehittyvä diagnostiikka ja hoito.

Uuden tyyppisellä robotilla tehdään alkuvaiheessa urologisia eturauhassyöpäleikkauksia.