Asiantuntijaryhmä ei suosittele eturauhassyövän seulonnan käynnistämistä Suomessa

Euroopan komissio julkaisi vuonna 2022 ehdotuksen uusista suosituksista syöpäseulontojen kehittämiseksi EU-jäsenvaltioissa. Komissio esitti nykyisten seulontaohjelmien kehittämistä ja suositteli muun muassa eturauhassyövän ja keuhkosyövän seulontaohjelmien käynnistämistä tietyin edellytyksin.

Professori Anssi Auvisen johdolla työskennellyt monialainen asiantuntijaryhmä ei suosittele eturauhassyövän seulonnan käynnistämistä Suomessa tieteelliseen näyttöön liittyvän epävarmuuden ja palvelujärjestelmältä vaadittavien resurssien saatavuushaasteiden takia. Linkki asiantuntijaryhmän raporttiin

Modernia magneettikuvausta hyödyntävä seulonta ilmeisesti vähentää ylidiagnostiikkaa ja ylihoitoa verrattuna PSA-seulontaan, mutta sen vaikuttavuudesta ei vielä ole tutkimusnäyttöä tai -tietoa.

Laajin asiaa koskeva tutkimus on käynnissä Suomessa, mutta sen lopullisia tuloksia joudutaan odottamaan vielä vuosia.

Kansallinen syöpäseulontojen ohjausryhmä ohjeistaa ja seuraa syöpäseulontojen käynnistämistä, toteutusta ja kehittämistä sekä tekee ehdotuksia ja avustaa asiantuntemuksellaan sosiaali- ja terveysministeriötä syöpäseulontoihin liittyvien lakien ja asetusten valmistelussa.

Sakari Rannikko

Kirjoittaja on urologi ja urologian emeritusprofessori

Lisää ajankohtaisia

Anna Kuisma väitteli kliinisestä syöpätautiopista Turun yliopistossa 27.1.2023.

Puheen aiheena oli eturauhassyövän kehittyvä diagnostiikka ja hoito.

Uuden tyyppisellä robotilla tehdään alkuvaiheessa urologisia eturauhassyöpäleikkauksia.