Vuodenkaan mittaiset viiveet eturauhassyövän radikaalihoidossa eivät huononna hoitotulosta

30.10.2020

Amerikkalaisen rekisteritutkimuksen perusteella vuodenkaan mittaiset viiveet eturauhassyövän radikaalihoidossa eivät huononna primaarihoitotulosta. Tämä on lohduttava tieto monelle koronan aiheuttamien terveydenhuollon muutosten ja viiveiden takia. Tarkoittaa myös sitä, että eturauhassyövässä päätöksenteolle on hyvin aikaa eikä sitä kannata tehdä hätiköiden.

Journal of Urology lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat analysoivat USA:n kansallisesta syöpärekisteristä (National Cancer Database) vuosien 2010 – 2016 välisenä aikana leikatut eturauhassyöpäpotilaat (128062 potilasta). Rekisteri kattaa 70% uusista syöpätapauksista.

Tutkimuksen perusteella vuodenkaan mittainen viive ei heijastunut huonompina leikkaustuloksina, kun tätä arvioitiin syövän kasvamisella imusolmukkeisiin tai syövän aggressiivisuusluokituksen muutoksella.

Kyseessä on retrospektiivinen eli takautuva tutkimus, joten siihen voi liittyä valikointiharhaa. Tutkimuksessa ei esimerkiksi voitu arvioida oliko viiveellä leikattujen potilaiden ryhmässä lähtökohtaisesti parempi ennuste esimerkiksi magneettikuvantamisen tai muun tekijän takia, sillä näitä tietoja ei rekisteriin tallenneta.

Ginsburg KB etl al. Delayed Radical Prostatectomy is Not Associated with Adverse Oncologic Outcomes: Implications for Men Experiencing Surgical Delay Due to the COVID-19 Pandemic. J Urol 204: 720-725, 2020.