Magneettikuvausohjauksessa otetut eturauhasen koepalat saattavat johtaa ylihoitoon.

https://doi.org/10.1101/2024.01.10.24300922

Artikkeli on toistaiseksi vertaisarvioimaton.

Helsingin yliopiston tutkijoiden (”Research Program in Systems Oncology, University of Helsinki, Helsinki, Finland” https://www.helsinki.fi/en/faculty-medicine/research/research-programs-unit/systems-oncology-oncosys) tarkoituksena oli selvittää kuratiiviseksi tarkoitetun hoidon todennäköisyys ja hoidonjälkeisen syövän uusiutumisen riski potilailla, joilla oli todettu Grade Group 2 (GG2) (ISUP-luokitus/Gleason 3+4) magneettikuvaus (MRI)-ohjatuissa koepaloissa verrattuna potilaisiin, joilla oli todettu GG1-syöpä järjestelmällisissä eli systemaattisissa koepaloissa eli johtaako MRI-ohjaus mahdollisesti ylihoitoon (pahanlaatuisuusasteen GG- ”inflaatioon”).

Tutkimuskohortit muodostivat 3317 miestä, joilla oli todettu GG1-syöpä systemaattisissa ultraääniohjatuissa koepaloissa (UÄ-ryhmä) ja 554 miestä, joilla oli todettu GG2-syöpä MRI-ohjatuissa kohdennetuissa koepaloissa (MRI-ryhmä) vuosina 1993–2019. Ryhmien mediaani-iässä (66 v. vs. 67 v.) ja PSA-tasossa (7.3 vs. 8.1) ei ollut merkittävää eroa.

Radikaalinen prostatektomia oli tehty 18 %:ssa potilaista UÄ-ryhmässä, sädehoito annettu 23 %:lla. Vastaavat luvut MRI-ryhmässä olivat 30 % ja 19 %. UÄ-ryhmän potilailla oli merkittävästi pidempi aika hoitoon pääsemisessä (mediaani 31 kuukautta) kuin MRI-ryhmän potilailla (mediaani 4 kuukautta), p<0.0001. Todennäköisyys hoidon aloittamisesta ensimmäisen vuoden aikana diagnoosista oli merkittävästi matalampi UÄ-ryhmässä (35 %) kuin MRI-ryhmässä (71 %), p<0.0001.

Yhtäpitävyys koepalan ja leikkauspreparaatin mikroskooppisessa tutkimuksessa oli merkittävästi parempi MR-ryhmässä (GG2-löydös) kuin UÄ-ryhmässä (GG1-löydös), 75 % vs. 33 %, p<0.0001.

Kuitenkaan viiden vuoden seurannan aikana ryhmien välillä ei ollut minkäänlaista eroa taudin uusiutumisen suhteen arvioituna:

– Biokemiallisella uusiutumisella, joka määriteltiin PSA:n nousulla yli 0,2ng/ml:n leikkauksen jälkeen tai 2 ng/ml:n nousulla yli nadirtason (alimman hoidon jälkeen mitatun PSA-arvon sädehoidon jälkeen).

– Lisähoidon esim. hormonaalisen hoidon aloittamisella.

Tulosten perusteella voidaan päätellä, että GG2-syövät, jotka löytyvät MRI-kohdennetuissa koepaloissa, hoidetaan aggressiivisemmin kuin UÄ-ohjatuissa systemaattisissa koepaloissa todetut GG1-syövät, vaikka syövän uusiutumisen riski molemmissa ryhmissä on sama. Eli MRI-kohdennus johtaa ylihoitoon osassa tapauksista, jotka voitaisiin hoitaa aktiivisella seurannalla ottamalla huomioon esim. potilaan iän, muut sairaudet ja hänen oman tahtonsa. Tämä pitäisi mahdollisesti huomioida myös uusissa hoitosuosituksissa.

Lisää ajankohtaisia

Anna Kuisma väitteli kliinisestä syöpätautiopista Turun yliopistossa 27.1.2023.

Puheen aiheena oli eturauhassyövän kehittyvä diagnostiikka ja hoito.

Uuden tyyppisellä robotilla tehdään alkuvaiheessa urologisia eturauhassyöpäleikkauksia.