Eturauhaslääkitys ja korona

21.10.2021

Jonkun verran on näyttöä, että koronainfektio on harvinaisempi ja mahdollisesti parempiennusteinen miehillä, jotka käyttävät ADT-lääkitystä1 eturauhassyövän tai ns. 5ARI-lääkitystä2 eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun takia. Molemmissa sairauksissa miespuoliset hormonit, erityisesti dihydrotestosteroni, näyttelevät merkittävää osaa.

Molempien lääkeryhmien osalta asia kiertyy kahteen entsyymiin (ACE2 ja TMPRSS2) koronaviruksen kohdesolun pinnassa. Nämä molemmat entsyymit myötävaikuttavat infektion syntymiseen keuhkokudoksessa. Toisaalta tiedetään, että testosteroni stimuloi TMPRSS2-entsyymiä, mikä voisi selittää ko. lääkkeiden koronainfektiota estävän tai heikentävän vaikutuksen alentamalla koronaviruksen kohdesolun testosteroni-/dihydrotestosteronipitoisuutta.

Clevelandilaiset tutkijaryhmät ovat selvittäneet asiaa prospektiivisten rekisteritutkimusten avulla.

ADT-lääkitystä koskeva tutkimus

Ensimmäisessä tutkimuksessa tarkasteltiin ADT-lääkitystä ja koronainfektiota. Tutkimuksen koko tutkimuskohortti muodostui 74 787 koronatestatusta miehestä 12. maaliskuuta ja 10. kesäkuuta 2020 välisellä ajalla. Heistä 4885 oli koronapositiivisia.

Eturauhassyöpä oli todettu 1779 miehellä, joista 304 sai ADT-hoitoa. Heistä 5,6 % oli koronapositiivsia. Niistä, jotka eivät saaneet ADT-hoitoa, koronapositiivisia oli 5,8 %. Monimuuttuja-analyysinkään perusteella ryhmien (ADT-hoidetut vs. ei-hoidetut) välillä ei ollut merkittävää eroa, eli ADT-hoito ei näyttäisi suojelevan koronainfektiolta.

Androgen Deprivation Therapy in Men with Prostate Cancer Does Not Affect Risk of Infection with SARS-CoV-2

5ARI-lääkitystä koskeva tutkimus

Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin 5ARI-lääkitstä ja koronainfektiota. Tutkimukseen otettiin 60 474 miestä 8. maaliskuuta 2020 ja 15. helmikuuta 2021 välisenä aikana. 55 100 miestä oli sopivia kaltaistamiseen. 1079 miestä ilmoitti käyttävänsä 5ARI-lääkitystä. Kaltaistuskohorttimenetelmää (1:1) käyttäen molempiin ryhmiin (5ARI-käyttäjät ja ei-käyttäjät) tuli 944 miestä. Keskimääräinen lääkkeen käyttöaika oli 60,4 kuukautta.

Absoluuttinen riski koronainfektion suhteen oli merkittävästi matalampi 5ARI-käyttäjillä (42,3 % vs. 47,2 %). Myös monimuuttuja-analyysi koko kohortissa (55 100 miestä) vahvisti 5ARI-Iääkkeen suojavaikutuksen infektiota vastaan. Lääkkeen käyttö ei vaikuttanut oireiden vakavuuteen.

5α-Reductase Inhibitors are Associated with Reduced Risk of SARS-COV-2 Infection: A Matched-Pair, Registry-Based Analysis

Tutkimusten merkitys

Tulokset ovat alustavia ja suuntaa antavia eivätkä oikeuta näiden lääkkeiden käyttöön koronainfektiossa. Vaadittaisiin laajoja satunnaistettuja tutkimuksia niiden käytön todellisesta tehosta ja turvallisuudesta.

Sakari Rannikko cv-kuva

Sakari Rannikko

Kirjoittaja on urologi ja Helsingin yliopiston emeritusprofessori.

  1. ADT (Androgen Deprivation Therapy) -lääkkeet estävät dihydrotestosteronin vaikutuksen eturauhassyöpäsoluissa (antiandrogeenit) tai LHRH-analogit ja antagonistit, jotka estävät testosteronin tuotannon kiveksissä.
  2. 5ARI-lääkkeet (finasteridi, dutasteridi) ovat 5a-reduktaasientsyymin inhibiittoreita, jotka estävät testosteronin muuttumisen dihydrotestosteroniksi, joka on voimakkain solunsisäisesti vaikuttava androgeeninen hormoni.