Suomen Syöpärekisteri on saanut valmiiksi vuoden 2022 syöpätilaston.

Suomessa todettiin vuoden 2022 aikana yhteensä 37 268 uutta syöpää, joista miehillä 19 646. Uuden tilaston mukaan yleisimmät syövät suomalaisilla ovat yhä eturauhas-, rinta-, paksu-peräsuoli- ja keuhkosyöpä.

Uusia eturauhassyöpiä todettiin 5461. Eturauhassyöpään kuoli 920 potilasta. Vuoden 2022 lopussa elossa oli 61514 eturauhassyöpään sairastunutta. Eturauhassyöpäpotilaiden viiden vuoden suhteellinen elossaololuku oli 94 %.

Ennakkotietojen mukaan vuonna 2023 todettiin 5414 uutta eturauhassyöpätapausta.

Oleellinen muutos entiseen on se, että Syöpärekisteri on siirtynyt käyttämään tilastoinnissa aluejaottelussa yhteistyöalue/hyvinvointialueita sairaanhoitopiirien ja erityisvastuualueiden sijaan. Vuoden 2022 virallinen syöpätilasto on ensimmäinen uutta aluejaottelua noudattava tilastojulkistus.

Aluejaottelussa maa on jaettu viiteen yhteistyöalueeseen:

Etelä-Suomi: Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Vantaan-Keravan, Päivät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki

Itä-Suomi: Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen hyvinvointialueet

Sisä-Suomi: Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueet

Länsi-Suomi: Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan hyvinvointialueet

Pohjois-Suomi: Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin hyvinvointialueet

Lisäksi Ahvenanmaa tilastoidaan erikseen.

Uuden aluejaottelun takia vertailu aikaisempaan sairaanhoitopiiri- ja erityisvastuualuepohjaiseen jaotteluun ei luotettavasti onnistu.

Tällä sivustolla on nyt julkaistu yksityiskohtaisempia koko maata koskevia tilastotietoja eturauhassyövän esiintymisestä ja ennusteesta.