ETURAUHASSYÖVÄN HOITOPOLKU 1 Lähetekäsittely ja tutkimuksiin pääsy
“Siinä vaiheessa kun eturauhassyöpäepäily on herännyt, niin hoitava lääkäri tekee lähetteen tyypillisesti oman alueen urologiseen yksikköön jatkotutkimuksiin.”
“Kun lähete on käsitelty, tyypillisesti ohjelmoidaan jatkotutkimuksina eturauhasen magneettikuvaus. Sen tarkoituksena on selvittää, onko eturauhasessa oikeasti kliinisesti merkittävään syöpään viittaavia muutoksia.”
– Antti Rannikko
ETURAUHASSYÖVÄN HOITOPOLKU 3 Koepalojen otto
“Siinä vaiheessa kun magneettikuvaus on tehty ja on todettu, että sieltä löytyy epäilyttäviä kohteita tai joskus ilman magneettikuvaa – seuraava vaihe on ottaa eturauhasesta koepalat. Koepalojen otto on potilaalle lähtökohtaisesti kivuton, aavistuksen epämiellyttävä toimenpide, joka kestää noin 5 – 10 minuuttia.”
“Koepalat menevät ensin kudoskäsittelyyn, ne valetaan parafiiniblokkeihin, niistä leikataan mikroskooppilasille leikkeet, ja ne värjätään kudosvärein. Tämän jälkeen patologi pääsee katsomaan koepaloja ja määrittämään löytyykö niistä syöpää vai ei.”
“Mikäli syöpä löytyy, patologi antaa niistä pahanlaatuisuusluokituksen ns. Gleason-luokittelun perusteella. Tämä on ollut käytössä jo 1960-luvulta saakka ja se määrittelee potilaan ennustetta, ja ohjaa myös hoidon jatkovalintoja.”
“Siinä vaiheessa kun patologi on tutkinut eturauhasesta otetut näytteet, urologi saa niistä tiedon ja ilmoittaa sen potilaalle. Tähän menee tyypillisesti noin 2 – 4 viikkoa koepalojen otosta.”
– Antti Rannikko
ETURAUHASSYÖVÄN HOITOPOLKU 7 Hoitoneuvottelut
“Hoitoneuvottelussa käydään läpi hoitovaihtoehdot ja päätetään siitä, miten jatketaan eteenpäin. Eturauhassyövässä ei lähtökohtaisesti ole kiire tehdä hoitopäätöstä – sitä ei tarvitse tehdä ensimmäisen hoitoneuvottelun yhteydessä.”
“Eturauhassyövän ennusteeseen vaikuttaa Gleason-luokitus, mutta myös diagnoosin aikainen PSA sekä kliininen levinneisyys. Näiden perusteella voidaan potilaat jakaa riskiryhmiin. “
– Tuomas Mirtti
ETURAUHASSYÖVÄN HOITOPOLKU 9 Biomarkkeritutkimuksen tavoitteena yksilöllisempi hoito
“Pyrimme kuvantamistietojen, histologian, eli lähinnä Gleason-luokituksen ja kliinisten tietojen lisäksi yhdistämään tekoälyn keinoin, biologisin menetelmin tuotettua uutta tietoja, joilla saataisiin yksilöllisempää hoitoa toteutettua.”