19 helmi Onko olemassa kliinisesti merkittävän eturauhassyövän riski, vaikka magneettikuvaus on negatiivinen?
Eturauhasen magneettikuvauksen eli MRI-kuvauksen on osoitettu merkittävästi parantavan eturauhassyövän diagnostiikkaa. MRI kuvauksen avulla kliinisesti merkittävät, (csPCa; ISUP-luokitus: GG ≥ 2) eli hoitoa vaativat, eturauhassyövät todetaan aiempaa paremmin. Toisaalta MRI:n hyvä puoli on, että se ei niin helposti näytä kliinisesti merkityksettömiä (isPCa, GG1) eli turhia ”näennäissyöpiä” eli MRI vähentää eturauhassyövässä ylidiagnostiikkaa.
Useimmat hoitosuositukset maailmalla suosittelevat nykyään magneettikuvauksen tekemistä ennen koepalojen ottoa. Eturauhasen MRI-kuvaustuloksia suositellaan arvioitavan PIRADS-asteikolla yhdestä viiteen.
PIRADS 1 tarkoittaa, ettei kliinisesti merkittävää syöpää epäillä ja PIRADS 5 tarkoittaa, että kliinisesti merkittävä syöpä on hyvin todennäköinen. PIRADS-luokitus on keino standardoida magneettikuvauksen arviointia ja vähentää kuvien tulkintaan liittyvää vaihtelua. Epäselvää on kuitenkin, miten menetellään tapauksissa, joissa magneettikuvaus on negatiivinen (nMRI/PI-RADS ≤ 2).
Helsinkiläis-Tamperelainen tutkijaryhmä vertasi kliinisesti merkittävän ja ei-merkittävän eturauhassyövän riskiä potilailla, joilla oli negatiivinen magneettikuvauslöydös (nMRI; PI-RADS ≤ 2) samanikäiseen tavalliseen miesväestöön. Lisäksi arvioitiin PSA-tiheyden (PSAD) vaikutusta syöpäilmaantuvuuteen. PSA-tiheydellä tarkoitetaan kokonais-PSA:n suhdetta eturauhasen tilavuuteen. Mitä korkeampi PSA-tiheys on, sitä todennäköisempi kliinisesti merkittävä eturauhassyöpä on.
Taannehtivassa, väestöpohjaisessa rekisteritietoihin perustuvassa tutkimuksessa identifioitiin vuosina 216–2019 HUS: ssa 1682 iältään 50–79 vuotta potilasta mediaani-iän ollessa 66 vuotta, joilla eturauhasen magneettikuvauslöydös oli negatiivinen (nMRI).
Vertailuryhmän muodostivat Uudenmaan alueella asuvat miehet, joille ei ollut tehty eturauhasen magneettikuvausta tai joilla ei ollut diagnosoitu eturauhassyöpää ennen 1.1.2016 (230 458 miestä). He olivat iältään 50–79-vuotiaita, mediaani ikä oli 61 vuotta. Ryhmän mediaani seuranta-aika oli kuusi vuotta.
Lisäksi HUSLAB:n rekisteritietojen perusteella identifioitiin marraskuun 1998 – toukokuun 2020 väliseltä ajalta 920 miestä, joilla PSA-tiheys oli <0.15ng/ml/cm3 ennen negatiivista magneettikuvausta.
Vertailussa todettiin, että miehillä, joilla magneettikuvauslöydös oli negatiivinen (nMRI/PI-RADS ≤ 2), oli merkittävästi suurempi riski sairastua kliinisesti merkittävään eturauhassyöpään (csPCa) kuin vertailuaineiston miehillä (1852 vs. 552 /100 000 henkilövuotta). Kuitenkin riski oli huomattavasti matalampi (778 per 100,000 henkilövuotta), jos PSA-suhde oli matala eli <0.15ng/ml/cm3.
Yhteenvetona voidaan todeta, että miehillä, joilla eturauhasen magneettikuvaus on negatiivinen, eturauhassyövän riski ei ole täysin merkityksetön. Kuitenkin, jos heillä PSA-tiheys on alle 0.15 ng/ml/cm3, koepalojen ottamisesta on todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä eikä näin ollen voida suositella koepalojen ottoa kaikille miehille, joilla kuvauslöydös on negatiivinen, mutta riskiluokittelussa PSA-tiheys vähentää ylidiagnostiikkaa.
Todetut löydökset pitää ottaa huomioon, kun tehdään potilaan kanssa yhteistä päätöstä seurannan suhteen negatiivisen eturauhasen magneettikuvauksen jälkeen.
Lisää ajankohtaisia
Anna Kuisma väitteli kliinisestä syöpätautiopista Turun yliopistossa 27.1.2023.
Puheen aiheena oli eturauhassyövän kehittyvä diagnostiikka ja hoito.
Uuden tyyppisellä robotilla tehdään alkuvaiheessa urologisia eturauhassyöpäleikkauksia.