Avoleikkaus

Avoleikkaus  |  Tähystysleikkaus

Perinteinen avoleikkaus

Perinteinen avoleikkaus eli retropubinen radikaaliprostatektomia tehdään yleisanestesiassa (nukutuksessa) ja joskus potilaille laitetaan myös selkäydin- eli ns. epiduraalipuudutus leikkauksen jälkeisen kivun hoitoon.

Epiduraalipuudutus mahdollistaa potilaan nopean mobilisaation (liikkumisen) leikkauksen jälkeen, mikä taas nopeuttaa leikkauksesta toipumista. Leikkaus kestää tyypillisesti 2-4 tuntia ja siinä tehdään ihoviilto häpyluun ja navan väliin avaamatta vatsakalvoa eli ekstraperitoneaalisesti. Virtsarakon päältä edetään tylpästi lantion pohjalle ja eturauhanen ja rakkularauhaset irrotetaan virtsarakon ja virtsaputken välistä. Tämän jälkeen virtsarakko ommellaan suoraan kiinni virtsaputkeen.

Leikkauksessa jätetään virtsatiekatetri noin kahdeksi viikoksi takaamaan virtsarakon ja virtsaputken välisen sauman paranemisen. Lisäksi leikkauksessa jätetään haavaonteloon yleensä ns. laskuputki (”dreeni”), joka useimmiten poistetaan ensimmäisenä tai toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Osastolla potilas joutuu olemaan 4-7 päivää. Kahden viikon kuluttua leikkauksesta poistetaan katetri sekä haavahakaset ja potilaan aloittaa (yleensä jo ennen leikkausta) lantionpohjan lihasten harjoittelun fysioterapeutin antamien ohjeiden mukaan. Sairaslomaa leikkauksen takia kirjoitetaan yleensä 6-8 viikkoa.

Kirurgi leikkaa potilasta
Avoleikkaus eli retropubinen radikaaliprostatektomia tehdään yleisanestesiassa eli nukutuksessa.

Leikkauksessa poistetaan usein myös imusolmukkeita lantion alueelta, etenkin jos kyseessä on kohtalaisesti tai huonosti erilaistunut syöpä, jos PSA on yli 10ng/ml tai jos jonkin muun syyn takia taudin leviämistä imusolmukkeisiin pidetään mahdollisena. Imusolmukkeiden poisto on lähinnä diagnostinen toimenpide. Leikkauksessa poistettu eturauhasnäyte lähetetään patologille tutkittavaksi. Patologi antaa vastauksessaan tiedon siitä, mikä oli syövän histologinen luokitus, kuinka paljon syöpää löytyi, oliko syöpä eturauhasen sisäinen ja oliko leikkauspinnalla syöpäkasvua. Näiden tietojen avulla voidaan pyrkiä ennustamaan taudin käyttäytymistä ja tarvittaessa potilaalle voidaan suositella esimerkiksi lisähoitoja.

Leikkauksen tyypillisin haittavaikutus on erektiohäiriö, joka johtuu siitä, että erektiota säätelevät hermot menevät eturauhasen pinnalla ja ne saattavat vahingoittua eturauhasta poistettaessa. Joskus kyseiset hermot katkaistaan tarkoituksella, jotta kaikki syöpäkudos saataisiin poistettua. Heti leikkauksen jälkeen suurella osalla potilaista on jonkin asteista virtsankarkailua, joka useimmilla häviää viikkojen-kuukausien kuluessa. Vuoden kuluttua leikkauksesta enää harvalla on ongelmia virtsanpidätyskyvyn kanssa.