Eturauhasen toiminta

Eturauhasen toiminta

Eturauhanen on ns. sisäinen sukupuolielin, jonka tehtävä on valmistaa, varastoida ja erittää siemennestettä. Siemenneste muodostuu edellä mainituissa rauhasrakenteissa, joista se purkautuu rauhastiehyitä (6) pitkin virtsaputken (10) alkuosaan. Eturauhanen muodostaa 1/4 – 1/5 siemennesteen tilavuudesta.

Valtaosa siemennesteestä muodostuu parillisissa rakkularauhasissa (3), jotka sijaitsevat virtsarakon, peräsuolen ja eturauhasen rajaamassa kolmiossa. Siittiöt muodostuvat ja tulevat siemenjohtimia (1) pitkin kiveksistä. Rauhaserite sisältää siittiöiden tarvitsemia ravinteita ja muita niiden elinvoimaisuuden ja liikkumiskyvyn kannalta tärkeitä yhdisteitä.

Eräs eturauhasen erittämä valkuaisaine on prostataspesifinen antigeeni (PSA), joka kuuluu ns. proteaasientsyymeihin. PSA:n ainoa tunnettu fysiologinen tehtävä on liuottaa geelimäinen siemenneste juoksevaan muotoon. Prostataspesifisen antigeenin määrä veressä voidaan mitata. PSA:n pitoisuus veressä vaihtelee ja se tyypillisesti nousee eturauhassyövässä. Tämän takia siitä on tullut merkittävä eturauhassyövän merkkiaine. PSA nousee myös muissakin tilanteissa kuten eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa ja erilaisissa tulehduksissa.

Eturauhasen kehitys, kasvu ja toiminta samoin kuin eturauhassyövän synty ja kasvu ovat riippuvaisia miessukuhormoneista. Todennäköisesti myös muilla hormoneilla, kuten estrogeeneilla, on tässä suhteessa merkitystä.

Mahdollisesti eturauhaseritteellä on jonkun verran merkitystä myös sen antibakteerisen vaikutuksen perusteella, minkä katsotaan olevan osittain syynä siihen, että miehillä virtsaputkea pitkin nousevia tulehduksia on huomattavasti vähemmän kuin naisilla.

AFS – etuvyöhyke, CZ – keskivyöhyke, PZ – perifeerinen eli ulkovyöhyke, TZ – välivyöhyke

Lue lisää eturauhasesta

Ajankohtaista