Ultraääni  |  Magneettitutkimus  |  Luustokartta  |  PET-kuvaus

Ultraääni

Eturauhasen ultraäänitutkimus (transrectal ultrasound, TRUS) kuuluu jokaisen urologin perustutkimusmenetelmiin eturauhassyöpää tutkittaessa. Sen on yksinkertainen, helppo ja ja nopea toimenpide, joka voidaan tehdä vastanotolla kliinisen tutkimuksen ohella.

Tutkimuksessa käytetään vastaavantyyppistä ultraäänianturia, jota gynekologit käyttävät gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa. Tutkimus tehdään peräsuolen kautta, sillä eturauhanen ”makaa” peräsuolen päällä sen etupuolella (kts. anatomiakuva eturauhasen rakenteesta). Tutkimus kestää muutamia minuutteja eikä sitä varten tarvita mitään erityisvalmisteluita tai puudutuksia.

Tutkimuksessa arvioidaan eturauhasen koko, kaikurakenne ja muoto. Eturauhasen koon arvioiminen on tärkeää mahdollisten virtsavaivojen hoitoa ajatellen eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa. Lisäksi on viitteitä siitä, että suhteuttamalla potilaan PSA eturauhasen kokoon, eli laskemalla PSA-tiheys (PSA-Density, PSA-D), voidaan paremmin arvioida potilaan eturauhassyövänriskiä. Tutkimuksella ei voida pieniä eturauhassyöpiä todeta.Selvissä syövissä voidaan arvioida paikallista levinneisyyttä.

Eturauhasen ultraäänitutkimusta käytetään tyypillisesti apuna otettaessa eturauhasesta koepaloja eturauhassyöpäepäilyn herättyä. Ultraäänellä koepalat voidaan ohjata kattamaan tasaisesti koko eturauhasen perifeerinen vyöhyke, jolla noin 70% eturauhassyövistä sijaitsee, vaikka itse syöpää ultraäänellä ei nähdäkään. Tällöin kyseessä ovat perinteiset koepalat eli ns. ”systemaattiset eli satunnaisbiopsiat”. Koepalojen yhteydessä laitettavan puudutteen avulla voidaan arvioida syövän mahdollista kasvua peräsuoleen (aukeaako eturauhasen ja peräsuolen väli puudutteella normaalisti), jolla voi olla merkitystä jatkohoitojen kannalta.

Kehitteillä on myös uudempia ja tarkempia ultraäänilaitteita, jossa käytetään korkeampaa taajuutta. Taajuuden nosto parantaa ultraäänen erottelukykyä, mutta ei etene yhtä pitkälle kudoksessa (voi olla ongelmallinen isojen eturauhasten kohdalla).

Lue lisää levinneisyystutkimuksista: